Výroba minipivovarů Pacov > PRAKTICKÉ > Technologie výroby pálenekVýroba minipivovarů Pacov

TRADICE A KVALITA VÝROBY OD ROKU 1876
русскийEnglishDeutschČesky 

Výroba minipivovarů Pacov / 

PRAKTICKÉ / 

Technologie výroby pálenek

Technologie výroby pálenek

Technologie výroby a suroviny pro výrobu pálenek

Zpracování ovoce na pálenky je možné považovat za jednu z možností zakonzervování a zušlechtění původní suroviny do formy velice příjemného produktu - ušlechtilého destilátu. Kvalitní pálenku lze vyrobit pouze z vysoce jakostní suroviny - z ovoce optimálně vyzrálého, s vysokým obsahem cukrů a typických aromatických látek, z ovoce zdravého, nepostiženého hnilobou, plísní apod.

Je pravdou, že i z podřadného ovoce lze získat určité množství ethanolu, nikoliv však jakostní pálenky.

Pro výrobu pravých destilátů formou pěstitelského pálení je povoleno zpracovávat pouze ovoce vypěstované pěstitelem nebo získané za v zákoně stanovených podmínek (zákon č. 61/1997 Sb), dále hrozny a víno. Není povoleno zpracování škrobnatých surovin a jakýkoliv přídavek cukru do kvasu.

 

Jednotlivé druhy ovoce vhodné pro zpracování na pálenku

Peckové ovoce

  • švestky a pološvestky
  • slíva a příbuzné formy
  • třešně
  • višně
  • meruňky, broskve
  • trnky

Jádrové ovoce

  • jablka
  • hrušky
  • bobulové ovoce
  • rybíz
  • borůvky

Ostatní

  • výtlačky z jablek po lisování moštů
  • bezinky
  • jeřabiny
  • šípky
  • maliny
  • ostružiny
  • jalovčinky
  • hořec
  • topinambury
  • pýr
  • kvasnicové kaly
  • vinné matoliny

 

Navštivte také naše další odkazy
arrow