Technologie výroby pálenek
Technologie výroby a suroviny pro výrobu pálenek
Zpracování ovoce na pálenky je možné považovat za jednu z možností zakonzervování a zušlechtění původní suroviny do formy velice příjemného produktu - ušlechtilého destilátu. Kvalitní pálenku lze vyrobit pouze z vysoce jakostní suroviny - z ovoce optimálně vyzrálého, s vysokým obsahem cukrů a typických aromatických látek, z ovoce zdravého, nepostiženého hnilobou, plísní apod.
Je pravdou, že i z podřadného ovoce lze získat určité množství ethanolu, nikoliv však jakostní pálenky.
Pro výrobu pravých destilátů formou pěstitelského pálení je povoleno zpracovávat pouze ovoce vypěstované pěstitelem nebo získané za v zákoně stanovených podmínek (zákon č. 61/1997 Sb), dále hrozny a víno. Není povoleno zpracování škrobnatých surovin a jakýkoliv přídavek cukru do kvasu.
Jednotlivé druhy ovoce vhodné pro zpracování na pálenku
Peckové ovoce
- švestky a pološvestky
- slíva a příbuzné formy
- třešně
- višně
- meruňky, broskve
- trnky
Jádrové ovoce
- jablka
- hrušky
- bobulové ovoce
- rybíz
- borůvky
Ostatní
- výtlačky z jablek po lisování moštů
- bezinky
- jeřabiny
- šípky
- maliny
- ostružiny
- jalovčinky
- hořec
- topinambury
- pýr
- kvasnicové kaly
- vinné matoliny