Praktické informace / partneři / ostatní


DESTILLERY  - Zpravodaj pěstitelského pálení a moštování

Zpravodaj Destillery je nepravidelně vydáván vlastním nákladem 500 ks společnostmi J. HRADECKÝ, spol. s r.o., Pacov a Schimansky s.r.o., Brno. Grafickou úpravu a sazbu zajišťuje Zdeněk Klika. Zpravodaj je bezplatně rozesílán pěstitelským pálenicím, ovocným lihovarům, moštárnám a dalším zájemcům, kteří mají zájem a nahlásí své adresy.
Zde na těchto stránkách jsou jednotlivá již vydaná čísla volně ke stažení !
Destillery č. 1/2016 - AKTUÁLNÍ ČÍSLO !
Destillery č. 1/2015 
Destillery č. 1/2014 
Destillery č. 1/2013 
Destillery č. 1/2011
Destillery č. 1/2010
Destillery č. 1/2009
Destillery č. 1/2008
Destillery č. 1/2007
Destillery č. 2/2006
Destillery č. 1/2006
Destillery č. 2/2005
Destillery č. 1/2005
Uvítáme příspěvky, názory, připomínky, dotazy, návody, inzerci, prostě vše co se týká pálení ovocných destilátů a moštování.

Vše k DESTILLERY můžete posílat na adresu: jhp@hradeckypacov.cz

Spřátelené a užitečné stránky, partneři


Schwer
závitové fitinky a další spojovací elementy z nerez oceli
www.schimansky.cz
Užitečné informace k přípravě kvasů, výrobě ovocných destilátů, zvyšování kvality a výtěžnosti ...
www.palenice.net
Počítačové programy pro pálenice, aktuality o pěstitelském pálení
stránky pana Ladislava Špergla
Zajímavé informace k technologii výroby ovocných destilátů, likérů, lihovin, piva, vína...
Aktuální znění zákona o lihu č. 61/97
Rodinný minipivovar Pacov přírodní nepasterované pivo

Na firmě J.Hradecký s.r.o. využíváme výhradně Vysokozdvižný vozík DESTA

Jooble
Kurz pro provozovatele pěstitelský pálenic a ovocných lihovarů
Kontaktní adresa pro zájemce o kurz a zasílání přihlášek:
Silvia Samková
Ústav kvasné chemie a bioinženýrství
VŠCHT Praha, Technická 5
166 28 Praha 6 - Dejvice
e-mail:
silvia.odchazelova@vscht.cz

Bližší informace naleznete na zde.


 

Pro provoz pálenice doporučujeme prostudovat odborné publikace

VÝROBA DESTILÁTŮ z vlastního ovoce - Josef Škopek
Vydalo: Nakladatelství DONA s.r.o., Komenského 37, České Budějovice
tel./fax : 386 359 633, e-mail: odbyt@dona.cz, www.dona.cz

PŘÍPRAVA KVASU na výrobu slivovice a ostatních pálenek
Vydalo: Dobra & FONTÁNA, 1999

Praktická LIHOVARNICKÁ PŘÍRUČKA

Vydal: Agrospoj s.r.o., Těšnov 17, 117 05 Praha 1

VÝROBA SLIVOVICE a jiných pálenek – novelizované vydání
Vydal: MAXDORF s.r.o. U společenské zahrady 3, 142 00 PRAHA 4

VYRÁBÍME UŠLECHTILÉ DESTILÁTY – Josef Pischl,
Ivo Železný, Nakladatelství a vydavatelství, spol. s r. o., Ježkovská 121/3, Praha 5

DĚLÁME SI SAMI slivovici, meruňkovici, hruškovici, jablkovici a jiné ovocné destiláty, vína, šťávy a sirupy – Doc.Ing. Helena Uhrová, CSc.,
Vydal Mgr. Jiří Černý - Vydavatelství Víkend

Bohužel některé z uvedených knih již nelze v běžné distribuci zakoupit !

Předpisy související s provozem pálenice

Zákon č. 61/97 Sb. – lihový zákon
Vyhl. č. 140/97 Sb. – kontrola výroby a oběhu lihu
Vyhl. č. 141/97 Sb. – technické požadavky na výrobu, skladování a zpracování lihu

Problematiku administrativy pěstitelských pálenic a lihovarů lze řešit na adrese:

Ministerstvo zemědělství ČR
Oddělení potravinového práva a kvality potravin
- 18121
Ing. Zdeněk Švec ( tel.: 221 812 795)
Těšnov 17, 117 05 Praha 1

Podrobnosti na stránkách Ministerstva zemědělství

Technologie výroby a suroviny pro výrobu pálenek

Zpracování ovoce na pálenky je možné považovat za jednu z možností zakonzervování a zušlechtění původní suroviny do formy velice příjemného produktu - ušlechtilého destilátu. Kvalitní pálenku lze vyrobit pouze z vysoce jakostní suroviny - z ovoce optimálně vyzrálého, s vysokým obsahem cukrů a typických aromatických látek, z ovoce zdravého, nepostiženého hnilobou, plísní apod.

Je pravdou, že i z podřadného ovoce lze získat určité množství ethanolu, nikoliv však jakostní pálenky.

Pro výrobu pravých destilátů formou pěstitelského pálení je povoleno zpracovávat pouze ovoce vypěstované pěstitelem nebo získané za v zákoně stanovených podmínek (zákon č. 61/1997 Sb), dále hrozny a víno. Není povoleno zpracování škrobnatých surovin a jakýkoliv přídavek cukru do kvasu.

Jednotlivé druhy ovoce vhodné pro zpracování na pálenku

Peckové ovoce Jádrové ovoce Ostatní
© 2005-17, J. Hradecký, spol. s r.o. Pacov          :: Napište nám na e-mail: jhp@hradeckypacov.cz :: tvorba webu: Pavel Vaněk